Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Δήμος Ορεινού, ένας από τους μικρότερους Δήμους του νομού Καβάλας,αλλά αρκετά μεγάλος σε έκταση(318.000 στρέμματα)περιλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των ορεινών όγκων του νομού,ανάμεσα στους νομούς Δράμας και Ξάνθης.Αποτελείται από εννιά χωριά.Χωριά μετέωρα ανάμεσα σε κεραμίδια και ουρανό,σε χώματα και σε αυλές,σε χώματα και σε ουλές,σε γκρεμισμένα σπίτια και αναστηλωμένα,σε ξωκλήσια έρημα και ευωδιαστά.Με 1800 κατοίκους συνολικά κοσμικούς και απόκοσμους, με κατοίκους που περίσσεψε η μοναξιά τους,που δοκιμάζεται η αντοχή τους μέσα στον χρόνο και την προσμονή.
Πρόσφυγες οι περισσότεροι ,από τον Πόντο,από την Καππαδοκία,από την Μ.Ασία,από την Θράκη, ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Ορεινοί οι όγκοι του Δήμου ,κρύβουν πολλές φυσικές ομορφιές,οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν παρθένες και ανεκμετάλευτες.Πυκνά δάση,καταπράσινες βουνοπλαγιές,χαράδρες,άγρια ζώα και πτηνά,συνδυασμένα με την διαβίωση χωρίς πολλές απαιτήσεις, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του Δήμου Ορεινού,των κατοίκων και του τρόπου ζωής.
Ο τουρισμός ανύπαρκτος.Ανύπαρκτος και ο πολιτισμός.

Ενα από τα χωριά του Δήμου είναι και ο Κεχρόκαμπος, το χωριουδάκι μου.Με τις πηγές του,με το νερό του που αυτοεξυπηρετεί τους κατοίκους του,με τα υπεραιωνόβια πλατάνια του,με το καταπράσινο δάσος της καστανιάς του,με τις άπειρες κρανιές του,καρυδιές του,με τα ερείπια του κάστρου του το οποίο δεν το επισκέφτηκε ποτέ επίσημα κανένας αρχαιολόγος,με τις σπηλιές του,με τον Νέστο του,με τις μυρωδιές του,με την Παναγιά του σε ρυθμό Βασιλικής.









Κι ενώ το χωριουδάκι μου δεν στερείται φυσικών ομορφών στερείται όλων των υπολοίπων.Στερείται τον πολιτισμό καιτην φροντίδα της πολιτείας.














Τους τελευταίους μήνες μαζευτήκαμε όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου,να θέσουμε τα δάχτυλα επί των τύπων των ήλων, να ξεφύγουμε από την πανοπλία του μαύρου, μήπως και καταφέρουμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας να παράγουμε έργο.Οι συγκεντρώσεις αυτές μηνιαίες ,ξεκίνησαν δειλά δειλά,σε διαφορετικό χωριό κάθε φορά.Αγνωστοι οι περισσότεροι αναμεταξύ μας στην αρχή, αλλά με κοινά οράματα, με ιδέες πανιά στον άνεμο,με τρέλα,με απειθαρχία,με νοσταλγία,με ζωντάνια και μένα φως συναδελφικό να καίει...















Εξελίχθηκαν σε παρείστικες.Ο Γιάννης, η Μαρία,ο Κώστας,ο Ηλίας,η Θεοπούλα,ο Δημήτρης,ο Θόδωρος,η Νούλα όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας, αλλά με κοινά οράματα και στόχους και τεράστια αγάπη για τον τόπο μας.
Ετσι και χτες βράδυ,μαζευτήκαμε στην Λεκάνη,στην Παναγίτσα(στο δάσος του Καράμελικ)














στο δάσος με τις οξειές,σένα πολύ ζεστό περιβάλλον,σένα ταξίδι βραδιάς,τσουγκρίσαμε τα αυγά μας, μιλήσαμε για τα προβλήματα μας,με τις φλέβες να χτυπάνε στον λαιμό μας,αιχμαλωτίσαμε τις ανησυχίες μας,τις βολέψαμε στο τραπέζι.

















Φλογίτσα τα όνειρα μας στην αρχή, άρχισαν να πυρακτώνονται και να απλώνονται.(Ο Δήμος μας θα έχει για τους κατοίκους του δική του Τράπεζα αίματος,αερομεταφορά με ελικόπτερο ασθενούς σε περίπτωση ανάγκης,θα πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος χορός και τα έσοδα θα διατεθούν σε άπορες οικογένειες του δήμου μας)και...και...και θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι.

Η επόμενη συνάντηση στον Κεχρόκαμπο στις εννιά Ιουνίου με νέα θέματα προς συζήτηση και αναπτερωμένο το ηθικό.

Αν δεν αναστηλώσω εκείνον τον παλιό νερόμυλο,το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής και δεν στήσω λαογραφικό μουσείο, πιστέψτε με ο Δήμος Ορεινού θα αποκτήσει νέα μπουρλιοτέρισσα...

28 σχόλια:

eva είπε...

Γεια σου, μπουρλοτιέρισσά μου!
Με τέτοια μέλη στο σύλλογο, ως και την Αθήνα σας βλέπω να φτιάχνετε! Όταν υπάρχει κοινό όραμα και όρεξη για δουλειά, όλα τα άλλα έπονται. Το χωριό σου... παραδεισένιο! Και ποιο πολύ, ξέρεις τι με τράβηξε, το κάστρο! Γράψε μου λίγα περισσότερα να το ψάξουμε το θέμα.
Καλό σου βράδυ :)

Ιφιγένεια είπε...

Σου εύχομαι πραγματικά , να κάνεις τα όνειρα αυτά πραγματικότητα το συντομοτερο δυνατο !!
Οι μικροί δήμοι έχουν ανάγκη από ανθρώπους σαν κι εσένα !
Αλήθεια , το όνομα του χωριού πως προέκυψε ?? Πολυ ενδιαφέρον όνομα !!!!!!!!!!!!!

faraona είπε...

Μα τι Μπουμπουλινα εισαι συ ματια μου μα τον Αη Σπυριδωνα!!!!!
Το ιδιο καναμε κι εμεις στην Βορρεια Κερκυρα.Συναντηθηκαμε ολοι οι συλλογοι κι ειναι καλυτερα.
Πανεμορφη περιοχη Δρομακι.

Κουραγιο και δυναμη σου ευχομαι.

φιλια πολλα

dromaki είπε...

evaggelia-p
H Aθήνα δεν έχει ανάγκη,όλα τα λεφτά εκεί,ενώ κάτι χωριουδάκια που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα τα θυμούνται μόνο σε περίοδο εκλογών και τότε τάζουν και τους χορταίνουν με υποσχέσεις...άστα να πάνε.
Ο Κεχρόκαμπος συνορεύει με την Σταυρούπολη της Ξάνθης.Τους χωριζει ο Νέστος.Εκεί λοιπόν,στην Σταυρούπολη, υπάρχει κι ένας Μακεδονικός τάφος,μιας και ο Μ.Αλέξανδρος έκανε την περασιά του από εκεί.Από την δικιά μας μεριά στην πλαγιά του λόφου υπάρχουν τα ερείπια ενός κάστρου.Δεν υπάρχουν στοιχεία γιαυτό.Κοντά σε αυτό βρίσκονται κάποιες σπηλιές που θεωρείται ότι έχουν χρονολογική σχέση.Οι σπηλιές στις οποίες έχουν βρεθεί μάλιστα διάφορες βραχογραφίες,χρονολογούνται από την εποχή του Μ.Αλεξάνδρου.
Είναι τόσο αδιάφοροι όλοι τους που έχουν αφήσει την περιοχή να την πνίξουν τα χόρτα να έχει καταντήσει δύσβατη.Πονάνε όλα αυτά.

Ιφιγένεια
οι μικροί δήμοι έχουν ανάγκη από την αφύπνιση των κατοίκων τους.
Πως προέκυψε το όνομα...Το τούρκικο όνομα του ήταν Τάροβα,που σημαίνει κάμπος κίτρινος ή κάμπος με κεχρί.Από εκεί πήρε το όνομα του παρόλο που στην περιοχή δεν υπάρχει τώρα τουλάχιστον κεχρί.

Faraona μου
και δύναμη έχω και κουράγιο έχω,χέρια βοηθείας δεν έχω...
Θα την βρω την άκρη που θα μου πάει...
Καλό σου βράδυ.

"ζαχαρούλα.." είπε...

δρομάκι μου πολυαγαπημένο.. να γιατί έπρεπε να μένουμε πιο κοντά!!!

να είμαι δίπλα σου.. να σε βοηθώ..

μου άρεσε που διάβασα για το χωριό σου.. και πόσα άλλα τέτοια "ξεχασμένα" χωριά υπάρχουν στην Ελλάδα!!!!!!

καληνύχτα... όνειρα καλοτάξιδα!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Μπράβο φιληνάδα, υπέροχο το μέρος σου όλο πράσινο ,ο Δ. συγκινήθηκε δεόντως όταν βλέπει πράσινο σκιρτά η ψυχή του.Όμορφο και το εκλησάκι, μου άρεσαν τ' αυγά με το μαντηλάκι, ξέρω οτι το έκανεςόλο αυτό ΜΟΝΗ σου μαζί με όλα τα άλλα που σε απασχολούν καθημερινά.Μπράβο κορίτσι μου ,αν δεν υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι..δεν πρέπει να τα περιμένουμε απο τους άλλους, πρέπει κι εμείς να προσφέρουμε την διάθεση μας και τα ίνειρα μας για ένα κοινό όνειρο.

Dee Dee είπε...

Το καστρο δεν το ειδα, θα μου το δειξεις ομως την επομενη φορα που θα ερθω :) Ειδα ομως μια ομορφη πλατεια και ομορφο κοσμο!!

Σε χαιρομαι πολυ για τα ονειρα και τη ζωντανια σου! Ευχομαι να πανε ολα καλα και να μην γινεις μπουρλοτιερισσα :)

Καλη σου μερα δρομακι μου!

dromaki είπε...

ζαχαρενια μου
αν είχα δυο τρεις ανθρώπους σαν και ΄σενα δίπλα μου,δεν θάθελα τίποτα άλλο...
Αν υπάρχουν χωριά παραμελημένα λέει...αν υπάρχουν...
Μου αρέσουν πάρα πολύ τα ταξίδια έστω και νοερά.
Καλή σου μέρα κούκλα μου:))

αχτιδούλα μου
όταν θα έρθετε θα τον ερωτευτείτε τον τόπο μου.Υπάρχει τόσο πράσινο αυτή την εποχή που αλήθεια σου λέω κουράζει.Αν έχετε τον χρόνο ώστε να μπορέσω να σας γυρίσω λίγο στην περιοχή μετά θα γίνετε και οι δυο σας λάτρεις του.
Ετοιμάσου να σε κάνω μέλος του Συλλόγου.:))

Dee Dee μου
καθήσατε λίγο και σε άχαρη εποχή.Εναν τόπο τον αγαπάς όταν τον γνωρίζεις.
Οταν ξανάτθεις θα σε πάω στο δασάκι της καστανιάς και στο παρατηρητηριο του Νέστου.Εκεί να δεις ομορφιά.
Και πούσαι νάχεις το σάλι σου μαζί σου γιατί το βράδυ έχει κρύο στα μέρη μας.
Θα πάνε όλα καλά γιατί είμαι πόντια κι έχω πείσμα;)

zero είπε...

Καταπληκτικο ποστ.
Μπραβο σου.
Την καλησπερα μου.

dromaki είπε...

zero
ευχαριστώ:)
Καλησπέρα

M-meggie είπε...

Πρώτη φορά στο δικό σου σπίτι. Δεν προλαβαίνω να το διαβάσω όλο μα κάτι για μπουρλότα πήρε το μάτι μου. Με την ευχή μου γλυκιά μου.

Καλημέρααα

dromaki είπε...

νοτα μου
καλώς ώρισες στο δρομάκι μου.
Καυμοί είναι αυτοί.
Την χρειάζομαι την ευχή σου:)

Alkmini είπε...

μανουλα τι μπουρλοτα ακουω? η Δεσπω κανει πολεμο με νυφες και μ αγγονια?
Αερααααααααααα τοτε χιχι.
δεν προλαβαινω να διαβασω αναρτησεις, μπαινω ομως απο τα ΑΣΠΡΑ ΚΟΧΥΛΙΑ στα μπλογκοσπιτα σας και μια καλησπερα και παλι πισω να το φτιαξω.
φιλακια κοχυλενια

dromaki είπε...

Aliki μου
χαχαχαχα όπως το είπες.Με γαμπρούς και εγγόνια.Και αέρααααααα και πατέρααααα προκειμενου νάχω αποτελέσματα.
Αντε τράβα τώρα στην δουλειά σου εσύ, στα κοχυλάκια μας:)

mareld είπε...

Δρομάκι μου!!!

Με τέτοια φλόγα στη καρδιά όλα θα γίνουν!!
Χάρηκα τόσο πολύ που μαζευτήκατε και όλοι μαζί σίγουρα θα τα καταφέρετε.

Μα τι υπέροχο χωριό, μάτια μου!
Πως μου αρέσουν οι καστανιές;
Για κάστανα δεν μιλάω..
Τα πλατάνια!
Τα κρύα νερά το καλοκαίρι!
Τι ομορφια!
Κεχρόκαμπος!!!
Σου εύχομαι να έχεις υγεία και δύναμη!
Και αν χρειαστείς και μπουρλότο..εδώ είμαι εγώ..

Φιλιά ψυχή μου!
Όνειρα γλυκά!

dromaki είπε...

mareld μου
τα πλατάνια αχ τα πλατάνια.Οκτακοσίων ετών και το νερό παγωμένο.Καλοκαίρι και να παγώνει το χέρι σου...
Σ'ευχαριστώ για τιε ευχές σου κι όταν θα χρειαστώ βοήθεια θα σου χτυπήσω το πορτάκι σου.
Καλό Σαββατοκύριακο:)

Yiota είπε...

όμορφο το χωριό σου. Πολύ πράσινο και φυσική ομορφιά, Χαίρομαι να βλέπω πρωτοβουλίες από πολίτες γιατί το Κράτος κρατά αδιάφορη στάση. Είναι όμορφο να βλέπεις το χωριό σου να παίρνει τη θέση που του αξίζει. και όσες περισσότερες προσπάθειες γίνονται τόσο περισσότερο θα ανελιχθεισε όλους τους τομείς.

φιλιά

xaos είπε...

Ωραίο χωριό!!Μπράβο σας για την πρωτοβουλία που πήρατε.Καλύτερα που δεν έχει τουρισμό, ας μείνει και τίποτα αγνό !

RedHat είπε...

δρομάκι μου , μπουρλοτιέρισσα μου. Μαζί σου κι εγώ και ας ειμαι απο το ιδιο χωριό.Τι υπέροχο μέρος ειναι αυτό!!Πόσο χαίρομαι,οταν υπάρχουν άνθρωποι που συννενοούνται για το καλό του τόπου τους.
Ευχομαι να τα κάνετε πραγματικότητα τα σχέδια σας, αν και με τετοια μέλη που εχει η ομάδα,αυτο ειναι σίγουρο.
Οταν θα ανέβω πάλι στα μέρη σας θα πάω στο χωριό σου.
φιλια και καλό απόγευμα καλή μου.

Sideras είπε...

Εννιά χωριά μετέωρα είπες ,και έτσι όπως τα περίγραψες μου θύμισαν την νεκρή ζώνη κάπως…μπράβο αλήθεια στους πολιτιστικούς συλλόγους ,μακάρι να έκαναν κάτι παρόμοιο και εδώ. Η φωτογραφία με το τραπέζι αλλά και αυτή με το εκκλησάκι στο δασέος του Καράμελικ μου άρεσαν πολύ! Θα ήθελα να επισκεφτώ αυτά τα μέρη.
Αυτό που κατάλαβα είναι ότι πέρασες πάρα πολύ χαρούμενα και αυτό μετρά. Όσο για το παλιό νερόμυλο ,στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγή. Άμα θες μου λες και σε βοηθώ ,έγινα ειδικός στην αναστύλωση νερόμυλου. Και άμα θες εκτιμάμε την κατάσταση του και τον λειτουργάμε. Και ναι , αφού αυτό είναι όνειρο σου ,γιατί όχι να στήσεις το λαογραφικό μουσείο. Και θα έρχομαι να με κερνάς καφέ να τα λέμε. Μόνο ασφαλτένια δρομάκια να μην ανοίξεις : )

dromaki μου καλό! Είδα στα αριστερά την φωτογραφία που μου έβαλε και μου άρεσε. Πάντα μου άρεσαν τα παλιά ατμόπλοια.

Roadartist είπε...

Εχω να σου πω δυο πραγματα..
1ον) λυπάμαι που δεν ειδα νωριτερα την αναρτηση αυτη και χιλια συγνωμη, πραγματικα θα εχανα αν δε τη διαβαζα..
2ον) Θείο έργο, πανέμορφο το χωριό σας..Τέλειο όλοι εσείς.. ΕΣΕΙΣ είστε η ελπίδα μας.. Μπράβο για τις φιλοδοξίες και τα όνειρα σου. Το τραγούδι βαθιά συγκινητικό.. Να εισαι καλα, μπράβο σου. Είστε πολύ τυχεροί άνθρωποι εσείς εκεί, και ας σας πιάνει το δίκαιο παράπονο.. έχετε όμορφα όνειρα.. είστε "ανθρωποι". Τη καληνύχτα μου!

"ζαχαρούλα.." είπε...

καλημέρα καλή μου... μου έλειψες!!!!!!!!!!!!!!

"ζαχαρούλα.." είπε...

ελπίζω να αντέχεις ακόμα!!!!!!!!

σε σκέφτομαι!

Alkmini είπε...

ΔΡΟΜΑΚΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ
ΜΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ
ΛΕΙΠΕΙΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Φιληνάδα διαμαρτύρομαι εντονα και κάνω πορεία έξω απο τον ΟΤΕ, επιτέλους ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΗ ΦΙΛΗΝΑΔΑ ΜΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ!

dromaki είπε...

Yiota μου
μικρό χωριουδάκι,ορεινό αλλά καταπράσινο και πίστεψε με αξίζει να προβληθεί.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια:)

Χελώνα μου
αυτό που λες το λένε και αρκετοί κάτοικοι του χωριού μου.Εγώ όμως διαφωνώ γιατί χωρίς κάποιον τουρισμό θα σβήσει...
Οι νέοι θα το εγκαταλείψουν όπως ήδη γίνεται και θα είναι πλέον ένα χωριουδάκι ηλικιωμένων...

RedHat μου
'οταν έρθεις θα σε ξεναγήσω εγώ και τότε θα γνωρίσεις τις ομορφιές της ιδιαίτερης πατρίδας μου:)

Sideras μου
με συγκίνησες ειλικρινά.
Οπως το είπες"εννιά χωριά μετέωρα"κάποια από αυτά έχουν 13 και 17 κατοίκους δυστυχώς και είναι τόσο όμορφα...
Ευχαριστώ για την προθυμοποίηση σου για βοήθεια.Θα τα πούμε...
Ξέρεις τι χαρά θα ένοιωθα αν μπορούσαμε να πιούμε καφεδάκι?
Τα δρομάκια σιδερά μου,δεν ασφαλτοστρώνονται...μένουν ατόφια με την σκόνη τους,την μυρωδιά τους,τα σκαμπανεβάσματα τους πάντα ζεστά να θυμίζουν ανθρώπινες εποχές:)
Η φωτογραφία δίπλα είναι όπως σε βλέπουν τα δικά μου μάτια:)

Roadartist μου,
κοριτσάκι μου
πάντα είχες για μένα μια καλή κουβέντα και σε ευχαριστώ μέσα από την ψυχή μου:)

ζαχαρένια μου
ΑΝΤΕΞΑ,ταλαιπωρήθηκα αφάνταστα αλλά άντεξα η πόντια:)

αλικάκι μου
γύρισα βρε κι 'ολα πολ'υ πολύ πολύ καλά:)

αχτιδούλα μου η διαμαρτυρία σου έπιασε τόπο.Σε φοβήθηκαν βρε,τους κατατρόμαξες μου συνέδεσαν το τηλέφωνο και νάμαιιιιιιι πάλι εδώ.
Φιλάκια.:)

Maria Tzirita είπε...

Αγαπημένη μου φίλη, χαίρομαι που σε γνωρίζω κι από δω κι ειλικρινά εντυπωσιάστηκα με την ανάρτησή σου. Να σ'ευχαριστήσω και για τις ευχές σου, με συγκίνησες πολύ με τα όσα όμορφα μας έγραψες. Εύχομαι και για σένα πάντα η ζωή να σου χαμογελά - το αξίζεις άλλωστε...
Φιλιά πολλά!

dromaki είπε...

Maria Tzirita
Καλώς ήλθες από το δρομάκι μου.Η χαρά μου είναι μεγάλη.Οτι ένιωσα έγραψα διαβάζοντας το δικό σου γραπτό.
Εύχομαι κι από εδώ όλα να πάνε καλά στην κοινή ζωή σας,νάστε απόλυτα ευτυχισμένοι.
Εύχομαι επίσης το βιβλίο σου να είναι πρώτο σε πωλήσεις γιατί το αξίζεις.
Να ξέρεις ότι στην απλότητα είναι το σπουδαίο.Να μείνεις όπως είσαι,προσιτή και απλή και η ζωή θα σου χαριστεί απλόχερα:))